Biodiversiteit Hoorn: Waar zijn de Bloemen?
Hart van Hoorn wil dat de gemeente stappen gaat zetten om de biodiversiteit in onze stad te verbeteren. “In tal van gemeenten zien we prachtige bloemenlinten, maar in Hoorn is alles gras”, licht Debbie Katers toe. “Dat helpt insecten – zoals de bijen en vlinders – niet. Platanen, moerascipressen, acacia’s, olijfwilgen en zelfs kastanjes: veel ‘stadsbomen’ zien er misschien mooi uit, maar hebben bijen, vlinders, vogels, mossen en paddenstoelen niet veel te bieden. Voor steden die willen bijdragen aan biodiversiteitsherstel bestaat een simpele oplossing: inheemse bomen.”
“Er worden nog steeds veel exotische bomen aangeplant en veelal vanwege de esthetiek en vaak met steeds dezelfde soort op een rij. Maar het dierenleven, van insecten tot vogels, heeft niet zo veel aan die exoten. Eén volgroeide inheemse wilg of zomereik kan een heel ecosysteem vormen, waarin wel 450 verschillende soorten insecten leven. Maar als het om bijvoorbeeld een aangeplante Amerikaanse eik gaat, dan kunnen hooguit dertien soorten insecten profiteren. Hier staan we vaak niet bij stil. Inheemse beplanting in de stad is dus onmisbaar. We moeten daarom bij de aanleg van onze wijken en parken hier veel meer rekening mee houden. En ook dienen er heldere doelstellingen te worden gemaakt. Een van die doelstellingen, naast het verbeteren van de biodiversiteit, is meer verkoeling in de stad. Met dergelijke uitgangspunten kom je tot een goed overwogen assortiment in de aanplant.
Naast inheemse bomen, kun je nog een stap verder gaan door ‘autochtoon inheems’ plantgoed te bestellen. Dat plantgoed wordt opgekweekt uit speciale natuurgebieden en de genenbank van Staatsbosbeheer. Deze bomen zijn de nazaten van het volledig verdwenen oerbos dat Nederland duizenden jaren heeft bedekt. Uit onderzoek blijkt dat deze oerbomen nog slechts in circa drie procent van de Nederlandse bossen en houtwallen voorkomen. Die drie procent is heel belangrijk voor de biodiversiteit. Zo is het bloeiritme van deze bomen vaak aangepast aan inheemse bijen- en vlindersoorten. Daarnaast bevatten de laatste wilde populaties een grote genetische diversiteit. Daardoor kunnen ze zich hopelijk beter aanpassen aan klimaatverandering of bijvoorbeeld invasieve schimmels. Wetende dat de bijen het moeilijk hebben is het van belang dat we hier stappen in gaan zetten. Onze fractie is dan ook van mening dat we dergelijke inheemse bomen moeten gaan inzetten om de biodiversiteit in onze stad te verbeteren. Op die plekken kunnen belangrijke inheemse bomen als zomerlinde, winterlinde, eiken en haagbeuken worden geplant. Aan de voet is dan ruimte voor struiken zoals meidoorn en lijsterbes. Allemaal soorten die belangrijk zijn voor bijen en vlinders.”
Hart van Hoorn stelt het college vragen over dit onderwerp en wil onder meer weten welk beleid de gemeente heeft als het gaat om het plaatsen van inheemse bomen. En hoe staat het met de realisatie van het park in de Bangert en Oosterpolder? Debbie: “De gemeente Hoorn heeft zich, mede om de biodiversiteit in onze stad te bevorderen, geconformeerd aan de Nationale Bijenstrategie. Met de ondertekening van de Nationale Bijenstrategie zet de gemeente zich nog meer in voor bijen en insecten en zouden op diverse plekken bijenlinten worden aangelegd. Waar in Hoorn zijn deze bijenlinten aangelegd en te bewonderen? Welke stappen zijn er gezet om de leefomgeving van bijen en insecten te verbeteren?”
Zie artikel Rodi