JP Coen moet blijven
Hart van Hoorn wil met initiatiefvoorstel een definitief besluit nemen over de status van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen voorafgaand aan het vervolg van de stadsgesprekken, om belemmeringen over de discussie rondom inclusie en diversiteit te voorkomen. Wat onze fractie betreft blijft dit standbeeld staan en dient het juist om het gesprek te voeren en stil te staan bij het verleden.
Tijdens de behandeling van de aankomende gemeenteraadsvergadering op 6 februari, zal de fractie Hart van Hoorn, bij monde van raadslid Menno Jas, een initiatiefvoorstel indienen om een definitief besluit over de status van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen te nemen. Dit jaar staan, als vervolg op de eerdere stadsgesprekken, nieuwe stadsgesprekken op de agenda. Tijdens deze stadsgesprekken wil de gemeente Hoorn in gesprek gaan met inwoners over zaken als inclusie, discriminatie en aanverwante gespreksonderwerpen.
Volgens de fractie van Hart van Hoorn worden eerdere adviezen en aanbevelingen van de organisator van het eerste seizoen stadsgesprekken ‘TwynstraGudde’ ,die door het college in oktober 2021 werden overgenomen, niet opgevolgd. ‘TwynstraGudde’ adviseerde de gemeenteraad en het college onder andere:
‘’Seizoen 1 ging niet over de vraag of het standbeeld van J.P. Coen wel of niet moet blijven staan. Er is wel in verschillende afleveringen en reacties over het standbeeld gesproken. We leerden dat het specifieke gesprek over het standbeeld nu niet is gevoerd, maar dat deze behoefte wel leeft. Als er een tweede seizoen van de Stadsgesprekken wordt gemaakt, blijft deze situatie bestaan. We adviseren daarom een apart gesprek op initiatief van de gemeenteraad én een besluit over het standbeeld.
Geen keuze van de raad betekent het doorsudderen van onrust en ongenoegen. Ongenoegen dat voor een bepaalde groep inwoners raakt aan de onderwerpen van de Stadsgesprekken. Wij adviseren de raad om het standbeeld gericht op de agenda te zetten en de tijd te nemen om mening vormend in gesprek te gaan met elkaar en met de stad en vervolgens een besluit te nemen over het wel of niet laten staan (en in het eerste geval, in welke vorm). Let op: voer het gesprek pas als er een concrete ambitie is bepaald op het gebied van inclusiviteit. Het standbeeld zelf blijkt op momenten dat het ter sprake komt een belemmering om een breder gesprek te voeren over inclusiviteit. Hoewel er genuanceerde en ongenuanceerde meningen, standpunten en belangen worden geuit over het standbeeld, lijkt het gesprek hierover niet echt te veranderen. Het gesprek wordt gevoerd vanuit angsten en zorgen. Als iets tegelijkertijd symbool staat voor behoud van identiteit én voor verlies van identiteit, dan is het gesprek erover niet meer te voeren vanuit standpunten of belangen. Dat gesprek raakt immers die diepere laag van angsten, zorgen en verlangens. Het gesprek gaat dan over een deel van wie je bent, of een deel van wie je wilt zijn. Dit merkten we gedurende het eerste seizoen op de momenten dat het standbeeld ter sprake kwam. Het blijkt voor teveel inwoners te gevoelig om één van de onderwerpen te zijn in een breder gesprek. Het verdient daarom een aparte agendering en een eigen gesprek.”
Hart van Hoorn ziet dat de meningen over hoe Hoorn zou moeten omgaan met haar verleden sterk verdeeld zijn. In de gemeenteraadsvergadering van december 2023 is deze verdeeldheid bevestigd toen een discussie werd gevoerd over het al dan niet aanbieden van excuses of erkenning van het Hoornse (slavernij)verleden. Het is volgens Hart van Hoorn van belang dat de gemeenteraad voorafgaand aan een vervolg van de stadsgesprekken een besluit neemt over de status van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Dit om belemmeringen over de discussie rondom inclusie en diversiteit te voorkomen.
Het gevraagde besluit in het initiatiefvoorstel van Hart van Hoorn ziet er als volgt uit:
– Het standbeeld in huidige vorm laten staan.
– Het standbeeld verwijderen van de Roode Steen.