Hart van Hoorn pleit ervoor om de Nationale Boomfeestdag, die dit jaar op 19 maart plaatsvindt, weer groots te vieren in Hoorn. “Deze traditie, waarbij kinderen samen bomen planten, heeft jarenlang bijgedragen aan bewustwording over natuur en duurzaamheid. Het evenement bracht niet alleen meer groen naar de stad, maar zorgde ook voor blije gezichten bij de jonge deelnemers. Wij willen dat de Boomfeestdag opnieuw een vaste plek krijgt op de gemeentelijke agenda en ook feestelijk wordt gevierd”, aldus Debbie Katers namens Hart van Hoorn.
Hart van Hoorn pleit er daarnaast voor om tijdens de Boomfeestdag vooral inheemse bomen te planten. “Deze bomen, die van nature in Nederland voorkomen, zijn beter aangepast aan de lokale bodem, het klimaat en de biodiversiteit. Ze bieden meer voedsel en bescherming voor inheemse dieren, zoals vogels, insecten en met name bijen. Bovendien hebben inheemse bomen een hogere ecologische waarde omdat ze onderdeel uitmaken van het natuurlijke ecosysteem. Door bijvriendelijke, inheemse bomen te planten, creëren we niet alleen een mooier Hoorn, maar versterken we ook de biodiversiteit. Dit is een stap naar een stad die groener én duurzamer is”, zegt Debbie Katers. “In het verleden heeft de gemeente Hoorn veel aandacht besteed aan het behoud van bomen via het bomenbeleidsplan. Toch is het helaas voorgekomen dat tijdens de verbouwing van het stadhuis enkele beschermde bomen, die in het beleidsplan stonden opgenomen, verloren zijn gegaan. Hart van Hoorn vindt het belangrijk dat deze bomen worden terug geplant op een nieuwe plek rondom het stadhuis. Daarnaast willen wij graag de Boomfeestdag te benutten om samen met bewoners van de Bangert Oosterpolder een start te maken met het langverwachte wijkpark en de aanleg van de groene long rondom Hoorn.”
Bijenlinten
Hart van Hoorn koppelt de start van de Boomfeestdag aan een breder plan voor biodiversiteit. Debbie: “Dankzij een motie die wij vorig jaar hebben ingediend worden dit jaar op diverse plekken in Hoorn bijenlinten aangelegd rondom de Landelijke Zaaidag op 22 april. Deze linten – bloemrijke stroken speciaal ontworpen om bijen te ondersteunen – verfraaien niet alleen de stad, maar dragen ook bij aan het herstel van de bijenpopulatie.”
De Bijenhoudersvereniging Westfriesland heeft inmiddels enthousiast gereageerd op dit initiatief en wil actief betrokken worden bij de aanleg van de bijenlinten. “Bijen zijn essentieel voor het ecosysteem, omdat ze verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van een groot deel van de gewassen en bloemen. De bijenlinten helpen zowel wilde bijen als honingbijen te floreren, wat weer een positief effect heeft op de biodiversiteit in de stad”, aldus Debbie.
Hart van Hoorn ziet de combinatie van de Boomfeestdag en de Landelijke Zaaidag als een unieke kans om Hoorn niet alleen groener, maar ook biodiverser te maken. Debbie Katers roept het college van b en w op om de organisatie van de Boomfeestdag actief op te pakken en scholen, maatschappelijke organisaties en inwoners bij dit feestelijke en educatieve evenement te betrekken. “Daarnaast benadrukken wij dat samenwerking met de Bijenhoudersvereniging Westfriesland essentieel is om de bijenlinten optimaal te realiseren. Het zijn prachtige kansen om samen te werken aan een stad die leeft, ademt, groeit en bloeit. Wij hopen dat inwoners, jong en oud, zich aansluiten bij deze groene initiatieven en ook tijdig hierin worden betrokken. Of het nu door het planten van bomen is of door bloemen te zaaien, samen kunnen we werken om Hoorn weer een stukje mooier te maken.”