Hart van Hoorn wil meer aandacht voor zebrapaden


Dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van de voetganger. Hart van Hoorn is blij met de landelijke campagne “stop jij ook voor de zebra’s?” , die aandacht vraagt voor verkeersveiligheid bij oversteekplaatsen. Toch maakt de fractie zich zorgen over de situatie in Hoorn.

Zebrapaden zijn verdwenen, slecht verlicht of verkeerd geplaatst, terwijl juist kinderen en ouderen afhankelijk zijn van veilige oversteekplaatsen. Eerder vroegen Hart van Hoorn en Fractie Tonnaer hier al aandacht voor, en zij pleiten nu opnieuw voor structurele maatregelen.

In Hoorn zijn op sommige locaties zebrapaden weggehaald of vervangen, ook op plekken met veel voetgangersverkeer. Neem bijvoorbeeld de Grevelingenweg bij basisschool Dynamis. Tegelijk zijn er meldingen van slecht zichtbare of onlogisch geplaatste zebra’s, zoals bij de bocht bij station Kersenboogerd. Dat is zorgelijk, want: ouderen hebben behoefte aan duidelijke oversteekplaatsen dicht bij winkels, zorg en voorzieningen. Kinderen maken dagelijks gebruik van zebrapaden op weg naar school of sportclub. Locaties zónder zebrapad worden vaak als onveilig ervaren of veroorzaken gevaarlijke situaties.

Uit een onderzoek van adviesbureau Mobycon in opdracht van CROW blijkt dat gemeenten uiteenlopende opvattingen hebben over het toepassen van zebrapaden. Er bestaan hardnekkige misverstanden, zoals:
Meer schoolzones inrichten o.a. op de Maasweg “Zebrapaden zijn namelijk geen luxe, het zijn essentiële voorzieningen voor kinderen, ouderen en mensen die te voet reizen. Door ze te verwijderen of te verwaarlozen, vergroten we de kans op ernstig letsel of erger,” zegt gemeenteraadslid Ellen van der Knaap van Hart van Hoorn. “Dat er sprake zou zijn van schijnveiligheid wordt eerder veroorzaakt door weggebruikers die zebrapaden negeren.”

“We vragen het college van B&W om aandacht te vragen in de media voor de actie “Stop jij ook voor zebra’s?” en in de begroting 2026 structureel geld vrij te maken voor het verbeteren en veiliger maken van oversteeklocaties in Hoorn. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig kan verplaatsen.
De gemeenteraadsleden Ellen van der Knaap (Hart van Hoorn) en Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) zullen na het zomerreces met een motie komen voor behoud en verbetering van zebrapaden.

“Zebra’s mogen niet in 30 km/u-zones”, “Zebrapaden zijn schijnveilig”, “Zebrapaden mogen niet op fietspaden”.

Deze mythen leiden ertoe dat waardevolle zebrapaden verdwijnen, juist op plekken waar ze het hardst nodig zijn.
Actuele feiten & cijfers. In 2023 kwamen in Nederland 71 voetgangers om het leven door een verkeersongeval.
In 2024 waren dat er nog steeds 59, ondanks een lichte daling in het totaal aantal verkeersdoden. (Bron: CBS, april 2024)
Jaarlijks worden ruim 20.000 voetgangers behandeld op de Spoedeisende Hulp; ongeveer 6.500 belanden in het ziekenhuis. (Bron: VeiligheidNL)

Vooral ouderen en kwetsbare weggebruikers zijn oververtegenwoordigd in deze cijfers. Wat doen andere gemeenten?
Gemeenten elders in het land tonen dat relatief eenvoudige aanpassingen de veiligheid aanzienlijk kunnen verbeteren

’s‑Hertogenbosch plaatste speciale LED‑verlichting (TECEO) bij drukke zebrapaden, met koel-wit licht dat voetgangers extra zichtbaar maakt.Ommen voorzag zebrapaden van verlichte portalen boven de rijbaan, met extra signalering en opvallende achtergronden.

In Ridderkerk werden zebrapaden uitgerust met bewegingssensoren en knipperende LED’s in het wegdek, die oplichten zodra een voetganger nadert.

Utrecht testte een slimme oplossing waarbij het zebrapad automatisch oplicht als een voetganger en een naderend voertuig worden gedetecteerd.

Groningen experimenteerde met LED-verlichting in de stoep voorafgaand aan het zebrapad, zichtbaar bij schemering en in de winter.
Deze initiatieven tonen aan dat verbeterde verlichting en slimme signalering levens kunnen redden vooral in donkere maanden.
Hart van Hoorn en Fractie Tonnaer roepen op tot concrete maatregelen

Lokale ondersteuning van de campagne “Stop jij voor zebra’s?”, met zichtbare acties, borden en voorlichting.De aanbevelingen vanuit Mobycon op te nemen in het beleid van de gemeente;“Zebrapaden” beter te verlichten, gelet op de komst van de donkere maanden en daarbij gebruik te maken van succesvolle voorbeelden vanuit andere gemeenten.

Contact

Heb je een vraag, idee of wil je iets met ons delen?
We horen graag van je!

Stuur ons een mailtje via:
info@hartvanhoorn.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Steun ons

Doneer eenvoudig via een overschrijving naar:

NL57INGB0675232678
t.n.v. Hart van Hoorn
o.v.v. Donatie Hart van Hoorn

Elke bijdrage, groot of klein, is van harte welkom. Bedankt voor je steun!