“Er komen straks minder speelvoorzieningen in de woonwijken als het aan dit college ligt”, zegt gemeenteraadslid Ellen van der Knaap. “Het nieuwe beleidsplan ‘Sport, spel en bewegen in de openbare ruimte 2024’ spreekt namelijk van minder plekken en heeft het tevens over een besparing.
Door het verdwijnen van deze plekken maakt Hart van Hoorn zich zorgen dat deze plekken straks gezien worden als potentiële inbreilocaties voor extra woningen. Neem als voorbeeld de Goudsmidsstraat. Daarmee komt de leefbaarheid van onze stad nog verder onder druk.”
De gemeente Hoorn heeft, zoals eerder door de wethouder aangegeven, op zo’n 369 verschillende plaatsen 1787 speeltoestellen, 226 sporttoestellen, vier Cruyff Courts, zes skateparken en een stadsstrand. Ellen: “Een mooi aanbod van sport- en speelvoorzieningen voor jong en oud. Om deze speelplekken goed te kunnen onderhouden is een bedrag nodig van gemiddeld 570.000 euro.
Het college geeft nu aan dat vanwege de ombuigingsopgave er op dit moment geen ruimte is voor extra geld. Er moet gewerkt worden met het beschikbare budget van 450.000 euro. Dit bedrag is veel lager en wijkt af van wat de wethouder eerder vorig jaar heeft gezegd beschikbaar te hebben, namelijk 500.000 euro (excl. indexatie).”
Keuzes maken
Ellen: “Wij begrijpen dat het behoud van het aantal speelvoorzieningen geld kost. Maar los van het feit dat er straks minder speeltoestellen in de wijken staan, leidt deze ombuigingsopgave er ook toe dat de buurtgerichte aanpak niet overal doorgevoerd kan worden. Als er dan toch keuzes gemaakt moeten worden, investeert onze fractie liever een paar miljoen minder in het Westfries Museum dan dat we speelvoorzieningen voor kinderen schrappen. Een beweegvriendelijke leefomgeving moet er voor iedereen zijn. Het is laagdrempelig en vooral ook een mogelijkheid om de kinderen van ouders met een beperkt inkomen buiten te laten spelen/sporten.
Een gezonde leefstijl begint namelijk al op jonge leeftijd. Voor kinderen vraagt dit om goede openbare sport- spel- en beweegruimte. Dat is van belang voor hun motorische, zintuigelijke, sociale, creatieve en emotionele ontwikkeling. De openbare ruimte biedt kinderen volop kansen voor lichamelijke uitdaging en veel meer mogelijkheden dan binnen om zich zintuigelijk (geuren, geluiden, zicht, tastzin) en sociaal emotioneel te ontwikkelen. Goed ingerichte plekken stimuleren kinderen om naar buiten te gaan en samen te komen.
Goed ingerichte buurten zorgen ervoor dat kinderen ook eerder zelfstandig op pad mogen. Onze fractie wil dan ook dat de speelvoorzieningen die er zijn, maar ook de speelvoorzieningen die zijn weggehaald zoals de kabelbaan in het Willem Wiesepark, worden hersteld. Wij komen bij de Voorjaarsnota, waar we gaan spreken over de ombuigingen, met een voorstel om de zo noodzakelijke speelvoorzieningen in de wijken te behouden.”