De eerste huizen in de Patio en Pergola in de wijk Kersenboogerd worden momenteel aangesloten op het warmtenet. “De bewoners leven al lange tijd in angst en onzekerheid over de kosten die dat voor hen mee gaat brengen. Velen hebben al grote problemen om rond te komen”, zegt raadslid Ellen van der Knaap namens Hart van Hoorn.
Het afgelopen jaar zijn veel vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over dit onderwerp. Ellen: “Helaas waren de antwoorden nooit afdoende om de bewoners gerust te stellen. In de raadsvergadering van 10 december heb ik, mede namens de fracties HOE?!, Sociaal Hoorn, Fractie Tonnaer, ChristenUnie en Eénhoorn (fractie RVAvB), wederom gevraagd hoe het kostenplaatje er voor de bewoners uitziet. Eén van de bewoners heeft ons een jaarafrekening van gas en stroom gestuurd en kreeg een nieuwe maandtermijn van 94 euro. Op dit moment zouden de kosten voor warmtenet en stroom uitkomen op een maandelijks bedrag van 136 euro. Dat is een verschil van 42 euro per maand! Dat kan je mensen met een sociale huurwoning en een laag inkomen toch niet aandoen?”
Intermaris onderneemt actie
De wethouder verwees de fracties naar Intermaris als eigenaar van de sociale huurwoningen in Patio en Pergola. “Daarop is vanuit bovengenoemde fracties direct een brief naar de directie van Intermaris gestuurd met de vraag om duidelijkheid over de kosten. Intermaris reageerde binnen een dag. Ik werd gebeld door een directielid van Intermaris die mij vertelde dat zij direct actie gingen ondernemen. Zij doen een oproep aan de bewoners die te maken krijgen met het warmtenet om op donderdag 19 december of woensdag 18 januari tussen 15.00 en 18.00 uur langs te komen in het Wijklab aan het Aagje Dekenplein. Mensen die dan niet kunnen komen, kunnen een persoonlijke afspraak maken met Intermaris. Zij moeten dan hun jaarverbruik van gas over het jaar 2023 meenemen en de looptijd van hun energiecontract voor gas. Intermaris gaat zo kijken of er meer mensen zijn die bij de overstap naar het warmtenet zoveel meer per maand zouden moeten betalen en zij gaan dit dan compenseren. Iedereen heeft nu natuurlijk een andere energieleverancier met verschillende tarieven.”
Meer vragen
De fracties zijn blij met deze snelle actie van Intermaris, maar hebben schriftelijk nog meer vragen gesteld aan zowel het college als aan Intermaris. “Wie gaat er bijvoorbeeld betalen voor het gas waarop de Tijdelijke Warmte Centrale in het Muntpark wordt gestookt? En hoe zit het met de financiële haalbaarheid van het warmtenet? Zijn de woningen van Intermaris voldoende geïsoleerd voor het warmtenet? Kan dit warmtenet nog worden opgeschaald naar een veel modernere versie? En is er back-up als het warmtenet uitvalt? We hopen dat er nu eindelijk definitief duidelijkheid komt voor de bewoners over de kosten en dat deze mensen dan ook weer rustig kunnen slapen. Wij krijgen hartverscheurende reacties over stress, slapeloosheid en ziekte te horen, omdat men nu niet weet waar men concreet aan toe is. We hopen van harte dat de bewoners massaal ingaan op de uitnodiging van Intermaris om naar het spreekuur in het Wijklab te komen of een persoonlijke afspraak te maken.”